Satt och bläddrade i ett ELLE magasin i väntan på min tandläkare igår och fick mig en tankeställare. Titeln i reportaget var ” Det törstiga snabbmodet”. Modeindustrin tillhör tydligen en av miljöbovarna som gör att det är vattenkris i världen. I artikeln stod det bland annat att det går åt minst 2100 liter för att tillverka en t-shirt eller till ett par jeans 10000 liter. Men också  att Sverige och en hel del av våra modeföretag jobbar för att tackla problemet med just vattenkrisen.Ett antal kedjor har startat ett nätverk “Sweden Textile Water Intiativ” där de gemensamt jobbar för att förbättra vattenhanteringen i tillverkningsprocessen. Bra jobbat tycker jag.

Men vi som konsumenter är också en del av denna miljöförstöring. Mycket på grund av att priserna sjunkit på snabbmodet har konsumtionen ökat och det med hela 40% de senaste tio åren.

Med gemensam kraft kan vi hjälpa till och få en förändring, för i grund och botten vill vi alla att vår framtid världens alla barn ska få växa upp i en frisk miljö. Men hur då? Här kommer mina förslag:

  1. Ta reda på vilken stil, färg och snitt som är rätt för dig så du kan skapa en koordinerad garderob.
  2. Köp hellre kvalitet än kvantitet, för längre hållbarhet.
  3. Vårda dina kläder och skor.
  4. Ha några skopar i bra kvalitet använd endast ett par skor en dag i taget, för bättre och längre hållbarhet.
  5. Tvätta mer sällan, häng ut för vädring istället.
  6. Tvätta med miljövänligt medel.
  7. Handla mer second hand.
  8. Återvinn, skänk dina gamla kläder tex. tar Lindex emot.

Med en koordinerad garderob behöver du färre kläder men har mer kombinations möjligheter. Ta hjälp av en Personal shopper om du inte riktigt vet vad du ska handla för att få till en bra genomtänkt garderob. Då lär du dig att bli din egen stylist och du slipper ha en massa felköp i garderoben. Om du är nyfiken på hur en personal shopping går till kan du gå in och läs mer om Personal shopping i ett tidigare inlägg här Personal shopping! Hur går det till?

Med massor av kläder har du svårt att se olika kombinations möjligheter. Är dessutom hälften av kläderna felköp som inte används blir det väldigt rörigt för hjärnan och ögonen att matcha ihop.

Här har jag och klienten rensa ut allt som inte stämde in med hennes rätta plagg och som hon inte använde mer. Hela tre lådor som klienten sedan har sålt och skänkt.

20160424-dsc_2040-collage

Här får hon bättre struktur och överblick, med färre plagg och i hennes rätta färg, stil och snitt.

20160424-dsc_2048-collage

Trevlig helg önskar jag er alla // Tina G