Hej hej!

Situationen inför en anställningsintervju kan vara fylld av känslor och tankar som nervositet, oro, och förhoppningsvis glädje. Funderingar kring hur vill jag att de upplever mig? hur ska jag föra mig?

Jag tänkte ge dig lite tips idag hur och vad du kan göra för att stärka upp dig och ditt självförtroende inför en intervju med hjälp av stil, färger och kroppsspråk.

Det är lätt att hamna i obalans när du lägger allt för mycket fokus på ditt inre där alla känslor finns. Du tappar din helhet. Om du istället lägger mer fokus på ditt yttre, det som syns som kroppsspråk, kläder, makeup, hår och välja “rätt” färger osv då får inte alla starka känslor lika stor uppmärksamhet.

Kroppsspråket talar mer än vi tror. Redan här har kommunikationen i mötet börjat.

Tänk på att vara mer öppen i ditt kroppsspråk undvik tex att korslägga ben och eller armarna. Försök sitta avslappnat men upprätt i stolen. Ha nära till ett leende och kanske fälla in ett skratt när det passar. Glöm inte att lägga undan och stänga av din telefon. Du signalerar och visar ditt intresse om du lutar dig fram.

Beroende på vilket jobb du söker så är det bra att anpassa sin stil efter företagets policy men inom ramen för din egen stilpersonlighet. Du väljer kanske inte kostym på en intervju inom barnomsorgen utan en bekvämare och tåligare klädsel tex jeans top och cardigan (efter din stilpersonlighet) osv. Samma tanke angående ditt hår och makeup. Här blir det enklare för dig om du känner till och är medveten om din personliga stil.

Färger signalerar och kommunicerar. Om det känns svårt att tänka kroppsspråk och stil lägg större vikt att bära passade färg inför din intervju. Vilka färger bör du välja inför din anställningsintervju?

Röd är en mycket kraftfull färg som signalerar styrka därför är det ingen bra färg inför just denna situation.

Orange och närliggande nyanser passar väldigt bra när du söker kreativ jobb som tex. inom barnomsorgen eller kock. Färgen signalerar bland annat praktisk kreativitet och humor.

Gult är intellektets och känslans färg och kan därför passa när du söker jobb till lärare, jurist och forskare. Men tänk på att för intensiv färg i för stor mängd kan verka irriterande.

 Grönt signalerar omsorg och empati. Vilket gör den perfekt att använda när du söker jobb inom tex. vården.

Blått visar att du är en seriös och pålitlig person. Passar tex inom bank och näringslivet.

Brunt och beige utstrålar trygghet och vänskap. Jordnära färger som passar för jobb som tex. kurator, mentor eller psykolog.

Svart och vitt bör bäras ihop med andra färger. De säger inget om din person så risken är att du inte signalerar ditt budskap eller intresse. En vit klassik skjorta kan visa att du tar jobbet på allvar.

Grått bör undvikas vid anställningsintervju. Den kan upplevas intetsägande.

 

Blå  Kavaj passar bra inför en mer formell anställningsintervju.

 

Vit Blus med kreativt mönster och orange detaljer passar fint ihop med jeans inför jobbintervju inom barnomsorgen.

Klänning i jordnära brunt mönster. Inger ett varmt intryck till mer vänskapliga möten.

Det känns som jag kunde hålla på ännu längre med detta inlägg men nu tänker jag hålla helg. Som vanligt är du mer än välkommen att ställa frågor eller berätta om du har funderingar kring ämnet, antingen i kommentarer eller på mail.

Önskar alla en skön helg

Kram kram Tina G