Tänkte berätta lite om hur en personal shopper jobbar. Jag brukar jämföra en PS (personal shopper) med en PT (personlig tränare). Steg för steg jobbar man med klienten för att uppnå en optimal och koordinerad garderob som passar perfekt till klientens personliga färger, stil, proportioner och snitt. I första hand utförs en färg och stilkonsultation detta är verktyg som behövs inför de kommande momenten som är garderobsrensning och garderobsplanering. Det hela avslutas med shopping och investering av de kläder som ska komplettera de som blev kvar i garderoben.

Det kan bli en omvälvande upplevelse men klienten får med sig en nyfunnen kunskap angående hens mest fördelaktiga färger, stil, mönster, snitt osv. I det första steget som är färg och stilanalys får klienten en färgkarta med många av hens mest fördelaktiga färger och en stilguide där hens personliga grundstil, snitt, proportioner, ansiktsdrag och kroppsmått är beskrivna. Att ha dessa verktyg med sig när man sedan själv ska ut och shoppar är till stort stöd och hjälp. Färg och stil-konsultation tar mellan 1-3 tim.

Garderobsrensning och planering kan ta allt från 2- 5 timmar detta beror helt på hur mycket plagg, accessoarer, skor och ytterkläder klienten har. klienten blir ombedd att förbereda med att ta fram allt hen äger ur alla garderober och utrymmen tills PS kommer. Kläderna resas ut utifrån hur länge sedan klienten använde plagget och om PS ser att plagget är “fel” färg, stil eller snitt. Tre högar skapas, en släng hög, en skänka/ sälja hög och en känslomässig hög (stoppas i en låda som hamnar på vinden). Tanken är att när klienten tittar i sin garderob ska där finnas en röd tråd mellan alla plagg. Man ska inte behöva tänka och bli förvirrad över om färgerna eller stilen på kläderna passar ihop. OM man har sett till att skapa en koordinerad garderob det vill säga att det bara hänger kläder som direkt är till din fördel så blir det enkelt att matcha och sätta ihop olika outfits. När allt har rensats ut så går PS och klient gemensamt igenom vilka plagg som behöver kompletteras och investeras i. Ibland har klienten ett specifikt ändamål med att förändra eller förtydliga sin garderob det kan tex vara att man tappat mycket i vikt, man ska byta jobb eller bara är trött på att lägga en massa pengar på felköp som det lätt kan bli när man inte vet vad som är det mest passande för en. Det bästa är att se till att man har en fungerande basgarderob, där gör man klokast i att investera i kvalitet som håller i längden. Har man det är det lättare att komplettera med modeplagg som hela tiden kan förnyas efter trender och mode.

När all information kring klienten är klar går PS ut i butikerna och planerar upp för vilka kläder som ska provas och i vilken ordning butikerna ska besökas. När det sedan är dax för klienten att följa med PS ut på shopping så kan det ta upp emot en arbetsdag att genomföra det (beroende på hur mycket som ska investeras i). Det är klienten som sätter sin budget för shoppingen och utifrån det väljer PS märken och butiker.

Så här kan det alltså gå till vid en Personal shopping och om klienten väljer att göra alla steg mot sin koordinerade garderob. Det finns flera andra olika sätt som en PS jobbar på beroende på vilken utbildning de har gått.

Här utför jag en färganalys.

Färgkarta som klienten får med dig efter konsultation, det finns fyra olika varianter.

IMG_1928

Kroppsmätning för att kunna skapa en visuell balans på kroppsproportionerna

Så här kan det se ut när PS rensat och gallrat bland klientens kläder.

I denna lådan hamnade de kläder som klienten inte kunde göra sig av med men som inte passade in i hennes nya garderob.