Röda skor, Superhjälte tröja och Vinnare i rött

Inlägget innehåller affiliateslänkar

Hejsan! Ni har väl inte missat Åhlens klädkampanj just? I reklamen lyfter de just nu Kläders kraft och påverkan, hur vi med olika kläder och färger kan lyckas bättre i olika sammanhang.

I reklamen visar de bland annat en rad människor i samma outfit och enhetlig färg utom en som sticker ut och skiljer sig med ett par röda skor. Det finns ett fenomen som en forskare har titta på och kallar för “The red sneaker effect”. Det visade sig att människor som sticker ut från normen i vissa situationer upplevs av andra att ha högre status  och kompetens än de som håller sig inom normen.

Det har även testats på en grupp studenter när de hade en superhjälte tröja på sig hade en omedveten tankeförändring om att de var överlägsna och mer ödmjuka än de andra studenterna och att de kände sig som en starkare elev.

Den röda färgen visar enligt studien ha en mer kraftfull påverkan även inom idrotten. Ett par forskare hade sett ett samband mellan färger och prestationer. Inom flera sporter var sannolikheten större att vinna konsekvent ökade om idrottaren bar rött. De menar att färgen påverkar både domaren och motståndaren.

Själv brinner jag för att hålla föredrag om hur stylingen och färger på din outfit kan höja och påverka din situation och dag till den mest fördelaktiga. Utifrån dagen tema på bloggen har jag satt ihop Status, tur och superhjälte plagg på bilderna nedan.

Vill du veta mer gå gärna in på Åhlens hemsida Här och ta del av fler forskningsområden som tex. Tur-kepsen, läkarrocken osv. där kan du även läs mer om forskningen bakom det.

Kram kram Tina G

Status skor

Sneakers// Slip ins// Pumps

Tur-kepsar

Keps vänster// Keps mitten// Keps höger

 

Superhjälte T-shirts

T-shirt vänster// T-shirt mitten// T-shirt höger