Hej hej!

Har fått in lite frågor och funderingar kring hur svårt det kan bli med färger, stil och modeller på kläder när man blir äldre. Håret blir mer och mer grått, hudens lyster mattas av och kroppen förändras. För en del har det har det tidigare varit lätt att hitta rätt kläder och haft koll om vilka färger som passar en och vad som passar ihop. När det blivit fysiska förändringar känns det helt plötsligt svårt och man blir osäker.

Den personliga grundstilen och de personliga färgerna ändras inte i sin grund men i sitt uttryck. Är du varm från början så är du även varm när håret blir grått och huden mattas av. Har du tex den tuffa grundstilen så behåller du den oavsett ålder. Men det är nu du behöver tänka om litegrann. Det kan vara väldigt jobbigt att hålla på att färga håret när det är mycket vita strån i, då brukar jag rekommendera att dra i bara tunna slingor i en något varmare nyans (till varm hudton) för att blanda upp och även lura ögat åt det varma hållet. Då blir det inte så markerad och jobbig utväxt. Vad gäller färger på kläderna så ska man vara försiktig med de allt för hårda och intensivaste färgerna när man fått djupare veck i ansiktet och på halsen. De hårda färgerna gör att det blir tydligare fördjupningar, skuggor och en ännu mattare känsla på huden. Välj de lite softare nyanserna i dina färger. Några färger som kan vara väldigt fördelaktiga i högre ålder är juvelfärgerna, smaragd, rubin, opal, safir osv.

Behåll din stil men låt den mogna tex om du haft mycket kortkort välj en knälång längden, låt en liten ärm finnas med på topparna, välj en mjuk och skön kavaj istället för mjukis plagg och satsa på traditionella och klassiska snitt på material och kläderna. Tänk efter vilka snitt som smickrar just din kroppsform då blir det oftast bra.

 

Vad tycker ni om Glenn Close på bildcollaget? hårdare färger eller mjukare toner?

Bilder från 2015 på 6 stycken före och efter stylingar nedan där det syns hur dresscoden för olika åldrar som är mer passande och uppdaterad till höger. (bilder lånade från Oprah.com)

Det finns mycket mer att tipsa om men jag hoppas att du fått någon inspiration till din uppgradering. Och det finns väl inga regler utan undantag, vad som är fint på en person kanske inte passar lika bra på någon annan även om man har samma ålder och grundfärger.

Nu får jag avrunda här då det är dax för stil och färgrådgivning till en klient. Syns här på fredag!

Kram kram Tina G